söndag 29 juli 2012

Vad gör frälsis på Puerto Rico?

Tänkte att det kanske kunde vara intressant för er som följer bloggen att få veta lite om vad Frälsningsarmén har för verksamhet på Puerto Rico.
Arbete på Puerto Rico har pågått i femtio år och första helgen i september kommer detta att firas i huvudstaden San Juan. Puerto Rico är en s.k division inom Frälsningsarméns organisation, divisionshögkvarteret finns i San Juan och där kommer alltså vår närmsta chef att finnas. Till divisionen hör också Jungfru Öarna (jag vet, det låter exotiskt...) vidare hör denna divisionen till USA östra territoriet med huvudkontor i New York. På Puerto Rico och Jungfru Öarna finns kårer och/eller social verksamhet på följande tretton platser: Arecibo, Bayamon, Caguas, Fajardo, Guayama, Humacao, Loiza, Mayaguez, Panuelas, Ponce, San Juan samt St.Croix och St Thomas.
På hela ön Puerto Rico har frälsis åtta second hand butiker varav en ligger i Caguas. I Caguas finns också ett av de sex mobila team som är beredda att inom 72 timmar bege sig till ett område som drabbats av någon form av katastrof för att förse människor med mat och andra förnödenheter. Dessa bussar används även tre gånger per vecka för att åka ut och servera mat till hemlösa.
Genom Frälsningsarméns härbärges verksamhet "Proyecto de Esperanza" erbjöds över 9000 personer tak över huvudet under förra året.
De allra flesta kårer har ett program som kallas "Verano Feliz" (glad sommar) och som innebär sommarläger/ dagläger för barn. Jag läste på hemsidan att över 2000 barn tar del av detta. På några kårer finns också under hela året öppna skolcenter för barn. Många familjer med ekonomiska svårigheter får under året hjälp med mat och kläder av Frälsningsarmén och genom programmet "Puertas Abiertas" (öppna dörrar) kan enskilda och familjer som utsatts för brott få långsiktig hjälp av psykologer för att bearbeta det de utsatts för. Denna verksamhet är den enda i sitt slag på Puerto Rico och godkänd av Justitiedepartementet.
I april 2013 sker invigningen av något som ska bli mycket spännande att se: ett s.k "Kroc-center" som kommer att ligga i Guayama. Kroc-center är stora community center som frälsis bygger på många platser runt om i USA. Det kommer att finnas sportarenor, pooler, datasalar, klättervägg, kårlokal m.m Namnet Kroc kommer av att det var Mr och Mrs Kroc (grundare till Mc Donalds) som donerade pengarna. Detta center kommer att bli en fantastik möjlighet att betjäna familjer i närområdet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar