lördag 19 januari 2013

Fredagskväll på frälsis i Caguas...

Vid fyratiden på fredagseftermiddagen tar Markus kårens minibuss för att åka och hämta upp kårens ungdomar. Klockan fem börjar vi med musik och lovsångsskolan. Några ungdomar övar bas med "Gabi", jag lär några ungdomar lite enkelt pianokomp, Markus ger trumlektioner till tre killar och några ungdomar började förra veckan med gitarr och lärde sig tre ackord. Nu har vi fått tag i en kille (Ricardo) i tjugoårsåldern som kommer att hjälpa oss att lära ut gitarr. Han tillhör en annan kyrka och erbjöd sig att hjälpa oss. Han får en liten lön för det så det hjälper ju honom också. Eftersom musikundervisning/ musikskolor är prioriterat område här i FA på Puerto Rico så finns det möjlighet att avlöna några lärare för några timmar.

Samtidigt som dessa lektioner pågår övar kårens dansgrupp , det är fyra tjejer som nu har siktet inställt på "starsearch" en musiktävling här på ön, där vinnarna går vidare till tävling i NewYork. Denna tävling hålls varje år inom FA och syftar naturligtvis till att motivera barn och ungdomar att lära sig spela och sjunga. Här finns inte kommunala musikskolor på samma sätt som i Sverige. Våra danstjejer har också tittat ut fina dansdräkter på internet som de såååå gärna vill ha till tävlingen. Under våren kommer de att göra en hel del ansträngningar så som att sälja fika m.m för att få ihop pengar till detta. Ett annat önskemål som de har är att vi ska sätta upp speglar i den lokal där de övar, detta har jag och Markus tittat på i veckan och hoppas kunna fixa inom kort.

Fredagskvällarna fortsätter sedan med en gemensam övning för dem som ska leda lovsången kommande söndag. När vi kom hit var det faktiskt ingen musik alls på gudstjänsten, lovsångskörerna sjöngs utan musik, kanske med tamburiner. Nu har vi övat med ungdomarna och de spelar varje söndag, det låter bättre och bättre. Vi har två på sång, en på bas, en på piano, tre trummisar som turas om och så leder Markus med gitarr. Igår övade de in "öppna mitt hjärta för dig Gud" på spanska. Otroligt att samma lovsånger (mest från Hillsongs) används på olika språk över hela världen. Vi blandar lite nya och "gamla lovsånger". Det roliga är att en del "äldre lovsånger" som man sjungit i kåren tidigare kan vi sen våra år i Bolivia! När vi sjunger dem kan jag "höra" vår kårledare där, Antonio Arguedas, otroligt duktig musiker och sångare som älskade att leda lovsång.

Vid halv sju på fredagskvällen tar vi en paus med lite korv och bröd och därefter fortsätter ungdomsgruppen. Igår var det val av olika personer som ska ha olika ansvarsuppgifter under året. Det diskuterades också olika idéer hur ungdomarna kan få in pengar till att kunna åka på ungdomshelgen i april. Programmet för år 2013 skulle också göras. Här har vi ungdomsgrupp hela året, endast uppehåll någon vecka kring jul. Programmet är upplagt efter fyra olika teman: tillbedjan-tjänst-undervisning-gemenskap. Varje månad återkommer dessa fyra teman.
Vid nio tiden är kvällen slut och det är dags att skjutsa hem ungdomarna igen. Här finns inga kollektiva transportmedel så de flesta kyrkor har egna minibussar och kör med.

Vi har tio jättefina ungdomar på kåren i Caguas. Var med och be för dem! Be också att gruppen växer. Kåren i Caguas har i vissa perioder haft riktigt stora ungdomsgrupper och vår önskan är att denna grupp ska växa och påverka fler ungdomar.

Ha en skön lördag alla ni som följer vår blogg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar