söndag 25 november 2012

Hur många ljus ska det vara i en adventsljusstake?

Denna vecka började vi kolla lite med folk i kåren om man brukade fira advent här i Puerto Rico. Vi fick veta att man gjorde det och att man på kåren i Caguas brukade ha en ljusstake med ljus som sedan skulle tändas ett varje söndag. En ljusstake med fem ljus skulle det vara. Fem ljus? En adventsljusstake ska väl ha fyra ljus? Det måste ju vara så, eftersom vi räknar fyra söndagar fram till jul. Jag började att läsa lite på internet och fann att de flesta länder och traditioner har fyra ljus men att det också finns en tradition med fem ljus, en tradition som är 2000 år gammal och där det femte ljuset betyder Kristus. Alltså skulle vi firat första advent redan idag, men tyvärr kunde vi inte hitta ljusstaken som det talades om(letade i alla kårens utrymmen) så nu får vi starta lite sent nästa vecka och tända två ljus direkt för att komma i kapp! Ibland tror vi att vi vet precis hur saker ska vara men vi kan få ompröva våra uppfattningar flera gånger...
Hemma i vårt hus i Gurabo blir det i alla fall en svensk ljusstake med fyra ljus. Lite adventsmys vill man ju ha.... Utanför huset blir det lite bling,bling med blå lampor på palmens stam och en lysande snögubbe ( inte för att vi saknar snön men ändå ) När vi ser hur mycket grannarna dekorerar sina trädgårdar inför julen kommer våra försök att framstå som ganska försiktiga och färglösa. Här är mycket färg och glitter på gång i kvarteret!
Denna vecka har varit en salig blandning av thanksgiving och jul. I tisdags hade vi thanksgivingmiddag (knytkalas) med kvinnogruppen och i torsdags var vi inbjudna på en trevlig kalkonmiddag hos våra chefer. Deras hus var fullt av folk i olika åldrar och gemenskapen var öppen och avslappnad. Samtidigt som folk firar thanksgiving är det dags för julutsmyckning i alla hus och hem. Granar smyckas och glittriga prydnader sätts upp. Thanksgiving och jul på samma gång alltså!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar